onsdag 12 mars 2014

Billigare tandvård med det blåa kortet

Har du Eds kan du ansöka om det blåa kortet för billigare tandvård. Priset per besök med kortet är 150 kr upp till 1100:- 
Alltså det är samma regler som vid frikort vid vanlig sjukvård, samt att det är samma frikort för tandvård och sjukvård. Vilket betyder att om du har betalt 500:- för läkarbesök och 600:- för tandläkarbesök så har du kommit upp i frikort och behöver därför inte betala för varken tandvård eller läkarvård. 

Då undrar du säker hur du ansöker? 
Jo du skriver ut blanketten där läkaren ska intyga att du har Eds och svårtigheter att sköta munhygienen. Läkaren ska fylla i "ovanlig diagnos utan orofaciala symtom" Och sedan kryssa i rutan att patienten har svårigheter att sköta munhygienen och tandläkarbesök. 

När du skickat in blanketten till ditt landsting tar der mellan 2-3 arbetsdagar innan du har det blåa kortet. 

Om du mot förmodan skulle få avslag, kan du hänvisa till socialstyrelsens bestämmelser och tillägga att reglerna för blått kort vid ovanliga diagnoser ändrades år 2013 och att om du har problem med munhygienen pga din diagnos så SKA du ha rätt till blått kort och billigare tandvård. 

Är du Edsare och ska ansöka om det blåa kortet så vill jag önska dig lycka till! Och är du inte Edsare så vill jag tacka för din läsning!

Inga kommentarer: